ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ - ΠΟΛΥΓΩΝΙΚΑ

Κεντρικά Τζάκια

Τα κεντρικά τζάκια έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία, που πηγάζει από την ίδια τη θέση τους στο χώρο. Από τη στιγμή που βρίσκονται στο κέντρο ενός δωματίου ή μίας αίθουσας, γίνονται μοιραία και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τους ενοίκους και τους επισκέπτες. Πρόκειται για μια κίνηση που αν γίνει με ορθά κριτήρια και σωστό σχεδιασμό, μπορεί να δώσει ξεχωριστή αισθητική ποιότητα στο χώρο που θα ενταχθεί.

Το κεντρικό τζάκι είναι μια επιλογή που δε μπορεί να γίνει πρόχειρα ή με ελαφρότητα. Πρόκειται για περίοπτες εστίες, που γίνονται σημείο αναφοράς στο κτήριο που θα τοποθετηθούν. Ένα σωστά σχεδιασμένο κεντρικό τζάκι δεσπόζει στο χώρο και τον καθορίζει αισθητικά. Δεν "κρύβεται" σε μία γωνία περνώντας απαρατήρητο από το βλέμμα του επισκέπτη. Γι' αυτό από την επιλογή του σχεδιασμού του τζακιού μέχρι τη χωροθέτηση είναι χρήσιμο να υπάρχει το έμπειρο μάτι ενός αρχιτέκτονα ή ενός interior designer.

κεντρικο στρογγυλο τζακι

Τα κεντρικά τζάκια μπορούν να πάρουν πολλές μορφές, ανάλογα με τις διαστάσεις, το χαρακτήρα και τα υλικά του περιβάλλοντος χώρου. Μπορούν να προκύψουν πολυγωνικές εστίες με αναρτώμενες από το ταβάνι καπνοδόχους, μπορούν να σχηματιστούν τζάκια με ορθογωνική διατομή και έντονα κατακόρυφα στοιχεία που θα λειτουργήσουν παράλληλα και ως διαχωριστικά, αλλά και στρογγυλά τζάκια μεταλλικά, που στέκονται σχεδόν σαν γλυπτά στο χώρο αφήνοντας τη λεπτή καπνοδόχο τους να διαπερνά την οροφή. Σε αίθουσες που η επιθυμητή λειτουργία είναι η εστία να διαχωρίζει και να διασπά το χώρο, οι πιο βαριές κατασκευές δίνουν λύσεις, ενσωματώνοντας συχνά στοιχεία από σκυρόδεμα ή επενδεδυμένες γυψοσανίδες. Σε δωμάτια που το τζάκι πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς και παράλληλα να αφήνει ελεύθερη τη ροή των κινήσεων στο χώρο γύρω του, οι ραδινές μεταλλικές κατασκευές, αν ενταχθούν σωστά, προσδίδουν μια εκλεπτυσμένη γοητεία και έχουν ένα φίνο αισθητικό αποτέλεσμα.


τζακι κεντρικο ανοιχτο

© Copyrights Tzakia.eu. All Rights Reserved