ΜΠΡΙΚΕΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΣΟΜΠΑ

Μπρικέτες ξύλου για τζάκι

Οι μπρικέτες ξύλου αποτελούν μια νέα μορφή καύσιμης ύλης. Παρασκευάζονται συνήθως από αποξηραμένα και συμπιεσμένα κομμάτια ξύλου. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία τους είναι τρίμματα ή υποπροϊόντα ξύλου τα οποία συγκεντρώνονται και συμπιέζονται από ειδικές μηχανές σε κυλινδρική μορφή, ώστε να αποθηκεύονται και να χρησιμοποιούνται πιο εύκολα. Στην πλειονότητά τους οι μπρικέτες ξύλου δεν περιέχουν πρόσθετα συστατικά, μολονότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμπλουτιστούν με άλλα βοηθητικά υλικά όπως τύρφη ή καφέ. Μπρικέτες άλλων κατηγοριών, μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά βιομάζας.

Οι μπρικέτες ως στερεό καύσιμο, είναι μια επιλογή με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Μπορούν να θεωρηθούν αρκετά φιλικές προς το περιβάλλον καθώς προέρχονται συνήθως από υλικά και υποπροϊόντα ξύλου που απορρίπτονται ή δεν αξιοποιούνται. Παράλληλα έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα της τυποποίησης και πιστοποίησης. Αυτό σημαίνει πως από τις briquettes μπορούμε να περιμένουμε σταθερότερη απόδοση σε σχέση με τα καυσόξυλα που μπορεί κανείς να βρει χύμα σε αποθήκες και μάντρες. Μάλιστα οι μπρικέτες ξύλου έχουν σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα ενέργειας σε σχέση με τα καυσόξυλα ανά μονάδα όγκου. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλότερης πυκνότητάς τους. Συνεπώς απαιτούν λιγότερο χώρο για την αποθήκευση και απελευθερώνουν περισσότερη θερμότητα ανά κυβικό μέτρο από τα κούτσουρα.

ΜΠΡΙΚΕΤΕΣ ΞΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙ

Ως μορφή καυσίμου η μπρικέτα ξύλου έχει ορισμένα αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα όπως τα καυσόξυλα. Ως προϊόν που έχει τυποποιηθεί, μπορεί κανείς να περιμένει μια σχετικά σταθερή ποιότητα και απόδοση κατά την αγορά του από έναν συγκεκριμένο παραγωγό. Η τυποποίηση και η μορφή του, διευκολύνουν επίσης και στην αποθήκευση. Μπορεί κανείς πολύ πιο εύκολα να αποθηκεύσει τις συσκευασμένες μπρικέτες σε έναν εσωτερικό χώρο του σπιτιού σε σχέση με τα αντίστοιχα ξύλα για κάψιμο. Επειδή η περιεχόμενη υγρασία είναι μικρή η καύση μιας μπρικέτας είναι συνήθως πιο αποδοτική και αρκετά καθαρότερη από την αντίστοιχη ενός καυσόξυλου. Επίσης τα υπολείμματα της καύσης που μπορεί να περιμένει κανείς, όπως η στάχτη, είναι περιορισμένα.

Όπως όμως και οι υπόλοιπες διαθέσιμες καύσιμες ύλες, οι μπρικέτες έχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Το πρώτο από τα μειονεκτήματα που θα διαπιστώσει κανείς μόλις αποφασίσει την αγορά μπρικετών, είναι η τιμή τους. Το κόστος ανά κιλό που έχουν οι μπρικέτες ξύλου είναι εμφανώς υψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος των καυσόξυλων. Επίσης παρά την τυποποίηση, η ποιότητα παραγωγής δεν είναι η ίδια για όλους τους κατασκευαστές. Συνεπώς είναι χρήσιμο να δοκιμάσει κανείς τις μπρικέτες διαφορετικών κατασκυεαστών, και να επιλέξει στη συνέχεια το προϊόν που διαπίστωσε πως έχει την καλύτερη αναλογία απόδοσης κόστους.


μπρικετες για τζακι

© Copyrights Tzakia.eu. All Rights Reserved