ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ηλεκτρικό Ρεύμα για θέρμανση

Το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί την κινητήρια δύναμη του σύγχρονου πολιτισμού, και μεταξύ άλλων μπορεί να αξιοποιηθεί και για τη θέρμανση δωματίων και αιθουσών. Δίνει ενέργεια σε μια μεγάλη γκάμα από συσκευές θέρμανσης, με διαφορετικές τεχνολογίες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται και τα λεγόμενα ηλεκτρικά τζάκια. Δεν πρόκειται για συσκευές που λειτουργούν βέβαια κάνοντας πραγματική καύση, αλλά που επιχειρούν να απεικονίσουν φλόγες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν αντιστάσεις προκειμένου να αποδώσουν θερμότητα στον περιβάλλοντα χώρο.

Τα ηλεκτρικά τζάκια πάντως δεν έχουν τις προδιαγραφές, αλλά ούτε και είναι σχεδιασμένα να θερμάνουν ικανοποιητικά δωμάτια τυπικών διαστάσεων. Ο ρόλος τους είναι πρωτίστως διακοσμητικός και καλύπτει τις περιπτώσεις που το τζάκι είναι επιθυμητό, αλλά δεν είναι εύκολο να ενταχθεί στο σημείο μία καπνοδόχος. Το κακό είναι πως ακόμα και αισθητικά το αποτέλεσμα των απομιμήσεων φλόγας που δημιουργούν αυτού του τύπου οι συσκευές δεν είναι πολύ ρεαλιστικό. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα αποτελούν κάποιες νέας τεχνολογίας συσκευές που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Πρόκειται για τα ηλεκτρικά τζάκια ατμού, που δεν αποδίδουν θερμότητα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να σχηματίσουν τρισδιάστατες και αληθοφανείς φλόγες, αξιοποιώντας το νερό και τον ηλεκτρισμό.

ηλεκτρικο ρευμα για θερμανση

Το ηλεκτρικό ρεύμα στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα οικονομικό ή οικολογικό μέσο θέρμανσης. Με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις όπως οι αντλίες θερμότητας, οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης που λειτουργούν ως επί το πλείστον με αντιστάσεις, είναι ακριβές στη χρήση τους, και δεν είναι ενεργειακά αποδοτικές. Παράλληλα το ηλεκτρικό ρεύμα στις περισσότερες περιφέρειες δεν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί καθαρή πηγή θερμότητας. Στην πραγματικότητα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής προκύπτει ακόμη από ρυπογόνες τεχνολογίες, και έτσι υπάρχει το παράδοξο να μετατρέπεται θερμική ενέργεια σε ηλεκτρισμό για να ξαναμετατραπεί στη συνέχεια σε θερμότητα, με δεδομένες τις απώλειες λόγω μετατροπών και μεταφοράς.


ηλεκτρικο ρευμα κοστος θερμανσης

© Copyrights Tzakia.eu. All Rights Reserved